2013. május 18., szombat

Bodzaszörp

Mivel most van a szezonja, ezért kezdjük a bodzaszörppel. Bodzaszörpöt mindenki csinált már, mindenki tudja hogyan kell, mi a tuti recept. Ha mégsem tartozol az előbbi 99%-ba, akkor itt egy kipróbált recept, néhány praktikus tanáccsal.

Hozzávalók:
- 15-20 bodzavirág (ha több, nem baj)
- 6 l víz
- 4,5 kg cukor
- 2 db narancs
- 2 db citrom
- 5 dkg citromsav

Elkészítés:
Egy jó nagy edényt készíts elő (l. vájling). A leszedett virágokat nem muszáj megmosni, szedd olyan helyről, ahol tiszta a növény, ne az út szélén, ahol IFÁk robognak el mellette folyamatosan. A lemosáskor a virágport is kimosnád belőle. Az a néhány bogár nem számít, úgyis leszűröd a végén.
A virág, víz, cukor, citromsav mehet a vájlingba. A citromokat és a narancsokat jól meg kell mosni, majd héjastól vágd gerezdekre, és mehet a többihez. Ezután már csak kevergetni kell, hogy a cukor feloldódjon, persze nem egyszerre, napjában kétszer-háromszor ránézel.
Lehetőleg hűvös helyen kell tartani, 3 nap pont elég.
Ha nem tudod hűtőben tartani, akkor tegyél bele egy kis nátrium-benzoátot (felhasználás a tasakon). A fenti mennyiségből ~9 l szörp lesz, ennyi palackra lesz szükséged, lehetőleg tisztákra. A vájlingban nyomd ki a narancsok és citromok levét, majd halászd le a lebegő dolgokat.
Ezután jön a szűrés. Én egy kimustrált (női) trikót használok erre a célra, ez elég sűrű szövésű ahhoz, hogy kiszűrje a virágport. Ha belemegy a virágpor a palackba, akkor egy idő után gusztustalan trutyi alakul ki a szörp tetején. Szóval beleteszed a palackba a tölcsért, abba a trikót, és lehet merni. A virágpor el fogja hamar tömíteni az anyagot, időnként tisztítani kell, ha nem akarsz a csöpögő tölcsér mellett rostokolni. Ha már megkezdted a palackot célszerű hűtőben tárolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése