2013. június 13., csütörtök

Házi joghurt készítés

Ismerve a bolti joghurtok összetételét jobb, ha az ember magának csinál joghurtot, főleg, ha nagy a család fogyasztása. Nem kell hozzá más, mint tej és natúr joghurt az oltáshoz. Na jó, egy kicsit leegyszerűsítettem a dolgot. 
Én mindig házi tejet használok, amit természetesen fel is forralok használat előtt, ahogy az elő van írva. Nagyon sok helyen árulnak házi tejet, csak egy kicsit utána kell nézned a környéken.
Joghurtot sem Danone-t veszek, hanem a Cserpes joghurtot használom, amit a Lipóti üzletekben lehet megvenni, de gondolom az ország más részeiben másféle manufaktúrás gyártású joghurtot is lehet kapni. 
Ami még nagyon jó, ha van, az egy joghurt gép. Ez nem egy nagy csoda, gyakorlatilag csak annyit csinál, hogy ideális hőmérsékleten tartja az anyagot. Emiatt gyors a folyamat, kb. 10 óra alatt kész a joghurt, magyarán, ha este bekészíted, akkor reggel már rakhatod is be a hűtőbe. A másik nagy előnye a gépnek, hogy van hozzá 7 praktikus joghurtos tégely zárható tetővel. Ahogy néztem 6000 Ft-tól már kapható ilyen.


Az elkészítés roppant egyszerű, minden tégely aljára teszel egy kávéskanál natúr joghurtot, majd felöntöd tejjel. Nem szoktam elkeverni. Elvileg 1 l tej pont elég a 7 tégelyhez. 
Ha házi tejet használsz, akkor praktikus a forralást követően elkészíteni a joghurtot, természetesen megvárva, hogy visszahűljön kb. 40 ºC-ra, egyrészt gyorsabb lesz a folyamat, mintha a hűtőből vennéd ki a tejet, másrészt benne marad a tejszín. Persze ha le akarod szedni róla a tejszínt, akkor előbb tedd egy napra a hűtőbe a tejet.

 
Bekapcsolod a gépet, és 8-10 óra múlva kész is. Figyelem, ha epres joghurtot teszel bele, attól még nem kapsz epres joghurtot!

Amikor friss egy kis író külön szokott válni, de ez nem probléma, másnapra felszívódik, vagy keverd bele. 
Ezt a joghurtot aztán lehet ízesíteni amivel csak szereted. Én őrölt lenmagot szoktam tenni bele, lekvárt, aszalt gyümölcsöt, vagy frisset, főleg nyáron. 
Nekem egy hétig simán eláll a hűtőben. Az utolsó tégely joghurttal be lehet oltani a következő adagot is.

Persze biztos felmerülnek kérdések, főleg kettő: kell-e egyáltalán a gép, anélkül nem lesz joghurt belőle? Illetve bolti tejből is el lehet készíteni? 
Nos ezek tisztázására készítettem két kontroll darabot. Az egyiket bolti tejből (2,8%, ESL tej, a tejek kezeléséről itt olvashattok bővebben), ezt is betettem a gépbe. 10 óra után, amíg a többi joghurt elkészült ezzel semmi sem történt. Hagytam még szobahőmérsékleten érlelődni. Még két napig vártam vele, de nem lett belőle semmi joghurt szerű, gusztustalan, híg lötty maradt.

A másik kontroll darabba házi tejet tettem, de nem tettem be a gépbe. Ez három nap múlva "megkötött", bár nem lett olyan sűrű, mint a gépben készített társai és inkább aludt tej jellegű lett. 
Szóval egyértelműen megállapítható, hogy a hőntartás fontos eleme a joghurt készítésnek. 



Ezen a linken olvashattok némi joghurt történelmet, meg pár trükköt a készítéshez.
Itt meg Csiperke blogja arról, hogyan készít sűrű, görögös joghurtot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése