2013. július 24., szerda

Tök eltevése











Tökön itt most értsünk mindenféle tököt, patisszont, cukkínit, ami júliustól ellepi a kerteket. Pár tő is bőven ad annyi termést, ami egy családnak elég, sőt, jut bőven a pincébe is. Ezek sorsa aztán, legalább is részben az enyészet. Így volt eddig, de miért menjen kárba a tök, ha már megtermett? Költői kérdés, ne menjen. Akinek van fölös mélyhűtő kapacitása, annak nincs problémája, lereszeli, aztán be a fagyasztóba. Egyrészt azonban nincs mindenki végtelen köbméternyi mélyhűtővel megáldva, másrészt pedig meggondolandó, hogy a nem éppen nagy értékű tökkel tömjük-e meg a hűtőt, és fagyasszuk drága pénzért hónapokig. Emiatt kerestem kiutat, és meg is találtam a befőttesüveg személyében. A folyamat nem túl bonyolult.




Először is meg kell hámozni, majd le kell reszelni a tököt. Ezután besózzuk, hagyjuk kicsit állni, amíg levet ereszt, majd kinyomkodjuk. Ezt követően feleresztjük vízzel és hagyjuk még állni egy órácskát, és újra kinyomkodjuk. Ha kész, akkor tiszta befőttesüvegekbe tömködjük, rakunk melléje kaprot (amit persze jó előre eltettünk, mert ilyenkorra már kimagzik, elsárgul). Végül forralunk vizet kevés sóval, ecettel, és ezzel felöntjük az üvegeket. A szokásos módon dunsztba tesszük, és kész is.



Azt javaslom, hogy várd meg, amíg leérik az összes tök, ezután mérd fel, hogy mennyit akarsz elrakni, és egyben rakd el az egészet, hogy csak egyszer kelljen pancsolni vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése