2013. szeptember 19., csütörtök

Ketchup












Idén nagyon nem akart beérni a paradicsom, de végre van alapanyag a ketchup eltevéshez. Tavaly csak kínomban találtam ki a dolgot, hogy ne rohadjon meg a túl jól sikerült termés, de nagyon bejött a házi ketchup, úgyhogy idén már ennek megfelelően ültettünk.
Szögezzük le előljáróban, hogy ez a ketchup nem olyan lesz, mint a bolti, legalább is az állagát illetően. De ez nem is volt célom.

A hozzávalók:
- 4,5 kg paradicsom
- 1 kg hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 db alma
- 20-30 dkg cukor 
- 3 ek ecet
- 3 db babérlevél
- 4 ek só
- 1/2 ek őrölt bors

Az elkészítés:
Aki időmilliomos, az meghámozhatja a paradicsomot a szokásos módon (forró vízbe kell dobni egy percre és lehúzható a héja), de ennél a mennyiségnél ez már rengeteg munka, és szerintem elhagyható. A paradicsomokat meg kell mosni, a hibás részeket ki kell metszeni, majd fel kell darabolni, de csak úgy durván. Mehet a lábosba rotyogni. Vizet semmiképpen se adj hozzá, elég leves magától is.

















Közben meg lehet pucolni a hagymát, fokhagymát, almát, ezeket turmixban pépesre kell darálni.


















Mikor a paradicsom már levet eresztett, akkor botmixerrel lehet pépesíteni, természetesen helyben, a lábosban. Legyünk alaposak, hogy a héjakat is felaprítsa. Érdemes a turbó fokozaton dolgozni, az megmozgatja rendesen az anyagot. Ha ez megvan, akkor mehet bele a turmixból a pép. 
Ezután hozzá lehet adni a fűszereket, cukrot. Cukorból először inkább csak keveset, és kóstolás után tegyünk még bele, mert érett paradicsomnál kevesebb kell, éretlennél meg természetesen több.
Ez gyakorlatilag az alap, ezt még fel lehet dobni egyéb fűszerekkel ízlés szerint. A legutóbbi adagba friss bazsalikomot, koriander- és mustármagot (őrölve) tettem. De sok minden mással lehet fűszerezni, kinek mi ízlik: zeller, petrezselyemzöld, szegfűbors, fahéj, esetleg erős paprika.
Ha be van fűszerezve, akkor már csak főzni kell, legalább 2 óra főzés kell neki.
Tartósítószert nem tettem bele, inkább forró vízben sterilizáltam mindent, és a lezárt üvegeket is főztem egy kicsit vízben. Ha nem bízol az ilyen módszerekben, akkor tegyél bele nátrium-benzoátot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése